Reisroute Cambodja: Mijn route van 1,5 week

Cambodja, het land van de heftige geschiedenis. Cambodja is nog niet erg bekend onder de backpackers maar één ding is zeker, je zult absoluut geen spijt krijgen van je bezoek. Het is een prachtig land wat zeker een indruk gaat achterlaten door de geschiedenis van de afschuwelijke oorlog. Het is ook een land van de tempels, waaronder de tempels van Angkor. Lees in deze blog over mijn route die ik in 1,5 week heb afgelegd.

Dag 1 - 3 : Phnom Penh

Met het vliegtuig vanaf Phuket vloog ik naar de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh. De Tuol Sleng gevangenis en de Killing fields zijn twee bezienswaardigheden die gezien moet hebben. Je krijgt hier namelijk een inkijk in de heftige geschiedenis die Cambodja heeft moeten ondergaan. Mijn eerste stop was de Tuol Sleng gevangenis. Je krijgt aan de hand van een audio tour en foto's een beeld van de verschrikkelijke dingen die zijn gebeurd in deze gevangenis. Tijdens het regime van de Rode Khmer werden hier hoogopgeleide en diens familieleden gemarteld en/of vermoord.  Onze tweede stop waren de Killing fields. De lijken van de mensen die zijn vermoord in de Tuol Sleng gevangenis kwamen hier terecht. Bij binnenkomst word je meteen geconfronteerd met de gruwelijkheden wat zich hier hebben afgespeeld, namelijk een monument met daarin 8.000 schedels.


Tip: Gebruik tijdens je bezoek aan de Tuol Sleng gevangenis en de Killing fields de audiotour. Door de audiotour te beluisteren krijg je een beter beeld bij wat zich daar heeft afgespeeld. Bij aankomst kun je een audiotour huren, je kunt ervoor kiezen om deze in het Nederlands te laten afspelen.

Dag 4 - 6 : Kampot

Met een minivan vanuit Phnom Penh ben ik aangekomen in het dorpje Kampot. Het dorpje zelf is niet bijzonder maar de omgeving daarentegen wel. Ik ben naar Kampot afgereisd om Bokor Hill te bekijken. Bokor Hill is een verlaten stad die vroeger gebruikt werd door de Fransen om te ontkomen aan de drukte van de stad. Bij mijn hostel kon ik een scooter huren, waarmee ik de omgeving heb verkend en de berg ben opgereden. De berg die je oprijdt is zo'n 1000 meter hoog, het is dus een echte klim. Je hebt een aantal verlaten locaties en uitzichtpunten op de weg omhoog. Zet je scooter neer en bekijk deze locaties, het is een echte aanrader. 

 

Tip: Een paar kilometer voor Bokor Hill Viewpoint kom je een kerkje tegen.  Aan de linker kant van het kerkje zie je een trap die je op kunt wandelen. Wandel naar boven en er verschijnt een waanzinnig uitzicht. 

Dag 7 - 9 : Battambang

Na een busreis van ongeveer 10 uur ben ik aangekomen in de stad Battambang, een leuke stad met veel bezienswaardigheden. Het is handig om 2 tot 4 dagen voor de stad uit te trekken zodat je alles goed kunt bekijken. De eerste bezienswaardigheid die ik heb bekeken is de Bamboo trein. Deze trein werd vroeger gebruikt om goederen te vervoeren van het ene dorp naar het andere dorp. Nu word deze bezienswaardigheid gebruikt als toeristische attractie en kun je een ritje maken op de Bamboo trein. Een andere bezienswaardigheid is de Killing Cave. De Killing Cave werd gebruikt in de tijd van de Rode Khmer. De mensen die daar aankwamen werden eerst gruwelijk mishandeld waarna ze in de Killing Cave werden gegooid, ze vielen wel 15 meter naar beneden. Wederom een bezienswaardigheid die een enorme indruk heeft achtergelaten bij mij. 

 

Tip:  Zit rond 17:00 uur klaar bij de Bat Cave. Dit is een grot waar rond 17:30 uur miljoenen vleermuizen uit de grot komen vliegen die opzoek gaan naar eten. Erg leuk om een keer gezien te hebben. 

Dag 10 - 12 : Siem Reap

Via een bijzondere boottocht van Battambang naar Siem Reap ben ik aangekomen in de tempel stad van Cambodja. Ik heb gelijk bij mijn hostel een tour naar de tempels van Angkor geboekt. De dag erna was het zover, ik vertrok naar het grootste  tempelcomplex ter wereld. In het tempelcomplex liggen enorm veel tempels maar ik heb de 10 belangrijkste tempels bekeken. Je kunt dagen of zelfs weken in de regio verblijven om het Angkor complex te bekijken. Ik heb de tempels in 2 dagen bekeken maar je kunt er natuurlijk langer voor uitrekken. 

 

Tip: Huur een tuktuk chauffeur die je van tempel naar tempel brengt. Het tempel complex is namelijk gigantisch groot en soms zit er een aantal kilometer afstand tussen de tempels in. Voor mijn tour, die ik geboekt heb bij mijn hostel, was de tuktuk al inbegrepen.