Roadtrip Zuid-IJsland: Het prachtige IJsland in 8 dagen

Eind mei 2023 hebben mijn moeder en ik samen 8 dagen door het prachtige IJsland gereisd. Op 2,5 uur vliegen vanuit Nederland ligt dit waanzinnige land met geweldige natuur. Aan het begin van je trip rij je door groene natuurgebieden waarna je eindigt bij de gletsjers en ijsblokken. In deze blog wil ik jullie meenemen in mijn roadtrip, geniet!

Dag 1 - 2: Reykjavik en de Golden Circle

Na aankomst hebben wij één nachtje overnacht in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Hierna zijn wij vroeg opgestaan, de Golden Circle stond op de planning! Onze eerste stop was; Thingvellir National Park, een enorme breuklijn tussen twee continenten namelijk het Euraziatische continent en het Amerikaanse continent. Hierna zijn wij doorgereden naar Geysir, een geothermisch gebied waar je de geiser 'strokkur' kunt vinden welke elke +/- 7 minuten kokend water de lucht in spuit! Als derde stop stond op de planning; waterval Gullfoss. Wat een waanzinnige waterval is dit! Als één na laatste stop hebben wij een wandeling gemaakt rondom kratermeer 'Kerio' welke 3000 jaar geleden ingestort is. Als laatste stop hebben wij een prachtige wandeling gemaakt naar de Reykjadalur hotspring. Een volle maar geweldige dag! 

Dag 2 - 3: Vik en de 4 mooiste watervallen van IJsland

Vandaag stonden de 4 mooiste watervallen van IJsland op de planning namelijk; Seljalandsfoss, Gljufrabui, Kvernufoss en last but not least Skogafoss! Wat een geweldige watervallen en wat een geweld komt daar vanaf. Als je de route rijdt welke ik gereden heb kom je als eerste de waterval Seljalandsfoss tegen en als laatste de waterval Skogafoss. Elke waterval is mooi op zijn eigen manier en ik vond geen één waterval vergelijkbaar met elkaar. 

 

Tip: Loop de steile trap bij de waterval Skogafoss omhoog. Hierboven ligt namelijk een mooie wandelroute welke je kunt bewandelen met prachtige uitzichten. 

Dag 3 - 4: Höfn en de prachtige gletsjermeren van IJsland 

Vandaag komen wij aan bij het uiterste puntje van onze route namelijk bij het dorpje: Höfn. Onderweg hebben wij een stop gemaakt bij de prachtige Canyon; Fjaðrárgljúfur. Een Canyon van 100 meter diep en 2 miljoen jaar oud. Loop de route omhoog en je wordt zeker verblind met een prachtig uitzicht op de Canyon. Hierna zijn wij doorgereden naar de twee gletsjermeren Fjallsárlón en Jökulsárlón. In beide gletsjermeren brokkelen ijsblokken het meer in welke afkomstig zijn van de immens grote gletsjer Skaftafell. Dit is bijzonder om te zien, zeker omdat sommige ijsblokken daarna weer het strand op aanspoelen, dit kan je zien bij Diamond beach. 

Dag 4 - 5: Het mooiste strand van IJsland en hiken op de gletsjer Vatnajökul

Vandaag stond Stokksnes, het mooiste strand van IJsland en de gletsjer wandeling op de planning. Stokksnes is een prachtig strand met een uitzichtpunt op een bergwand, herkenbaar aan zijn uitstekende punten. Je hebt hier ook een Vikings dorpje wat ooit gebruikt is voor een filmset, een oud NAVO radar station en een strand waar vaak zeehonden liggen. Wij zijn hierna doorgereden naar de Vatnajökull gletsjer waar wij een mooie hike van 3 uur lang op gemaakt hebben. Stijgijzers aan en gaan! 

 

Tip: Loop langs het oude NAVO radar station richting de zee, hier vind je de plek waar je zeehonden kan spotten!

Dag 5 - 6: De bezienswaardigheden rondom het stadje Vik

Vandaag stonden een aantal mooie bezienswaardigheden rondom Vik op de planning. We begonnen in de ochtend met een hike van 1 uur naar het DC-3 vliegtuigwrak, een vliegtuig wat in 1973 een noodlanding heeft gemaakt. Onze tweede stop was Hálsanefshellir. Dit is een basaltformatie met meerdere grotten wat door de erosie is ontstaan, erg mooi om te zien. Onze derde en laatste stop was het uitzichtpunt genaamd Dyrhólaey. Hier kun je als je goed kijkt de o zo bekende Puffins spotten!

 

Tip: Als je het vliegtuig wrak voor jezelf wilt hebben, wees er dan vroeg bij. Wij waren helaas net te laat waardoor het al aardig druk was bij het vliegtuig. 

Dag 6, 7 en 8: Reykjavik en uitrusten in de Blue Lagoon

De laatste paar dagen hebben wij de stad Reykjavik bekeken en een bezoekje gebracht een de Blue Lagoon. Wij wilde en walvistour doen, dit schijnt namelijk geweldig te zijn, helaas ging deze tour niet door in verband met de weersomstandigheden. Als je deze tour boekt, wees hier dan op voorbereid dat dit kan gebeuren. In de Blue Lagoon hebben wij heerlijk een middag uitgerust en hiermee de reis door IJsland afgesloten.