Tijdens mijn roadtrip door Europa bezocht ik de mooie stad Wenen. Wenen staat bekend om de Spaanse rijschool, één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Mijn passie is paardrijden, daarom kon een bezoek aan deze rijschool natuurlijk niet ontbreken. Ook van plan om de Spaanse rijschool te bezoeken? In deze blog wil ik jullie hierover meer informatie geven.
Een stukje geschiedenis
In het jaar 1580 stichtte de Oostenrijkse aartshertog Karel II een eigen hofstoeterij. Hij kocht het landgoed genaamd ''Lipizza'' wat gelegen is bij het dorpje Sežana, Slovenië. Zijn neef, de Spaanse koning Filips II, had ook een hofstoeterij gelegen in het dorpje Cordoba, Spanje. In deze hofstoeterij stonden de Spaanse paarden, wat voor aartshertog Karel II een inspiratiebron was. Toen de zoon van Karel II in Wenen keizer werd, werd de hofstoeterij leverancier van de Spaanse paarden voor het keizerlijk hof. Tot op de dag van vandaag worden de Spaanse paarden getraind in de 'Winterreitschule’ van de Hofburg in Wenen. De 'Winterreitschule' was ooit eigendom van de keizerlijke familie.
De ruiters van de Spaanse rijschool
In de Spaanse rijschool heerst een duidelijke hiërarchie, er zijn namelijk een aantal soorten ruiters: Elève (dit zijn de leerlingen), de Bereiter-Anwärter (de jongste leden van het rijdend personeel), de Bereiter (dit is de grootste groep van het rijdend personeel), de Oberbereiter (dit zijn een aantal ruiters met een indrukwekkende staat van dienst) en als laatste de Erster Oberbereiter (deze ruiter heeft de hoogste eer). De ruiters die solliciteren aan de Spaanse rijschool moeten een intensieve sollicitatieprocedure doorlopen. In eerste instantie mochten alleen mannen solliciteren maar sinds een paar jaar mogen ook vrouwen dat.
De oefeningen
De hengsten worden in totaal +/- 8 jaar getraind, de duur van de training is afhankelijk van de ruiter en het paard. De eerste paar jaar staan in teken van het opleiden van het paard en de laatste paar jaar staan in teken van het aanleren van de indrukwekkende sprongen. Ben je ooit bij een voorstelling van de Spaanse rijschool wezen kijken, dan herken je vast de lastige oefeningen die de Spaanse paarden uitvoeren. Je hebt vijf tal oefeningen namelijk: De piaffe (het paard blijft op de plaats of met een lichte voorwaartse beweging draven), de passage (tijdens deze oefening wordt de voorhand hoog opgeheven en de achterhand extra eronder gebracht), de levade (het steigeren op commando), de courbette (tijdens deze oefening zie je het paard steigeren. Daarna maakt het paard enkele sprongetjes voorwaarts waarbij de voorbenen de grond niet aan mogen raken) en als laatste de capriole ( dit is een indrukwekkende sprong waarbij het paard hoog van de grond komt en de achterbenen uitslaat).
De witte hengsten en één donkere hengst
Waarom alleen maar witte hengsten op stal en één donkere hengst? Dat is een vraag die ik graag beantwoord wilde hebben. De veulens worden altijd donker geboren maar na een paar jaar zie je dat de paarden de typisch witte Lipizzaner kleur krijgen. Af en toe gebeurd het dat een paard donker blijft. Volgens de Spaanse rijschool traditie brengt het geluk om één donkere hengst op stal te hebben staan. Dat is de reden waarom je ook een enkel donker paard tussen alle witte hengsten terug kan vinden.
Een bezoek aan de Spaanse rijschool
Je kunt de Spaanse rijschool op verschillende manieren bezoeken. Tijdens mijn bezoek heb ik de ochtendtraining bijgewoond en in de middag kreeg in een rondleiding door de prachtige stallen. De derde manier om de Spaanse rijschool te ontdekken is een voorstelling bijwonen. Tijdens de ochtendtraining zie je hoe de paarden getraind worden. De training die ik bijgewoond heb duurde één uur lang waarbij de ruiters begonnen met de gevorderde paarden te trainen en eindigde met de jonge paarden. Tijdens de rondleiding door de stallen kreeg ik meer informatie over de geschiedenis, de paarden en de ruiters. De rondleiding duurde één uur lang, tijdens dit uur liet onze gids ons de rijbaan en de stallen zien. Als laatste kun je ook een voorstelling bijwonen. De standaard voorstelling duurt 70 minuten en een galavoorstelling kan tot 90 minuten duren. Tijdens de voorstelling kun je de indrukwekkende oefeningen bewonderen, tussen de oefeningen door word er regelmatig uitleg gegeven.