Een bezoek aan het indrukwekkende Auschwitz

Tijdens mijn roadtrip door een deel van Europa stond Auschwitz hoog op mijn lijstje. Reizen doe ik omdat ik het prachtig vind maar ook omdat ik meer wil leren over de geschiedenis van bepaalde landen. Wat er in Auschwitz heeft plaatsgevonden kun je je bijna niet voorstellen. Tijdens mijn bezoek ben ik keihard met mijn neus op de feiten gedrukt over waar de mensheid toe in staat is. Het bezoek was indrukwekkend en heftig maar toch ben ik blij dat ik meer heb ik kunnen leren over de geschiedenis van Auschwitz. In deze blog wil ik jullie meenemen in mijn beleving. 

Een stukje geschiedenis

Auschwitz bestond ooit uit drie complexen: Auschwitz I (een concentratiekamp), het uitgestrekte Auschwitz II-Birkenau (een vernietigingskamp) en Auschwitz III-Monowitz (een werkkamp dat inmiddels niet meer bestaat). Alleen de eerste twee kampen zijn nog te bezoeken, ik heb zowel Auschwitz I als Auschwitz II bezocht. In 1940 werd het eerste kamp geopend, dit was het kamp Auschwitz I, al snel hierna volgde de andere twee kampen. Auschwitz II- Birkenau was het meest beruchtte kamp. In 1942 werden hier namelijk twee gaskamers opgeleverd, hierna nam het aantal mensen dat daar vermoord werd erg snel toe. In Auschwitz II- Birkenau werden vanaf 1940 tot 1945 omstreeks een anderhalf miljoen vrouwen, mannen en kinderen vermoord. 

Wel of geen gids?

Er zijn drie manieren om Auschwitz te bezoeken. Met een gids + vervoer, alleen vervoer en zonder gids of zonder vervoer en zonder gids. Ik heb Auschwitz I en Auschwitz II - Birkenau bezocht met vervoer en met een gids. Mijn aanraden is, bezoek Auschwitz met een gids. Ja, je krijgt bij de monumenten veel informatie uit informatieborden maar een gids neemt je echt mee in het verhaal achter Auschwitz. Zeker bij Auschwitz II - Birkenau zie je eigenlijk alleen maar een leeg veld met een aantal barakken. Het is dan fijn als een gids je meer uitleg kan geven over wat daar heeft plaats gevonden. 

Toegangskaartjes Auschwitz I en Auschwitz II - Birkenau

De toegangskaartjes voor Auschwitz zijn gratis, aangezien het idee is dat het mogelijk moet zijn voor een ieder om Auschwitz te bezoeken. Ik heb mijn tickets gekocht op de site: Boek wereldwijd tours & activiteiten | GetYourGuide, mijn vervoer en toegangstickets waren hierbij inbegrepen. Op de site: Auschwitz-Birkenau kun je meer informatie vinden over het bezoeken van Auschwitz zonder gids of als je ter plaatse een gids wilt huren. 

Mijn bezoek 

Over mijn bezoek wil ik niet al teveel vertellen, dit omdat ik het belangrijk vind dat jullie zonder verwachtingen Auschwitz gaan bezoeken. Als je Auschwitz I binnen loopt, loop je door de grote poort met daarboven hangend 'Arbeit macht Frei'. Als je dit leest komt dat als een blok binnen. Tijdens de rondleiding bezoek je verschillende barakken met elk hun eigen verschikkelijke verhaal. Wat er in deze barakken gebeurd is, beschrijf ik niet in deze blog. Dat is echt iets wat jullie zelf moeten horen als jullie Auschwitz gaan bezoeken. Na 1,5 uur rondgelopen te hebben in Auschwitz I werden wij gebracht naar Auschwitz II - Birkenau. Auschwitz II - Birkenau is een uitgestrekt kamp waar de meeste mensen vermoord zijn. Op een geven moment verteld mijn gids dat wij op een plek staan waar de soldaten voor de gevangenen de keus maakte; is deze persoon sterk genoeg om te werken of moet deze persoon per direct naar de gaskamer? Op dat moment stonden de meeste mensen van mijn groep met tranen in hun ogen, dit is namelijk iets wat je je bijna niet kan beseffen. Zoals ik aan het begin heb beschreven ben ik tijdens mijn bezoek met mijn neus op de afschuwelijke feiten gedrukt. 

Internationaal monument voor de slachtoffers van het Auschwitz II - Birkenau kamp

Aan het einde van 'dead road', de route naar de gaskamers, is het gedenkmonument voor de slachtoffers van Auschwitz II - Birkenau gevestigd. Er zijn 23 monumenten geplaatst, de tekst op deze 23 monumenten is vertaald in de 23 verschillende talen die werden gesproken in Auschwitz II - Birkenau. 23 verschillende talen, moet je je voorstellen hoe immens groot Auschwitz II - Birkenau was.