Met een 4x4 + daktent roadtrippen door Costa Rica

Hoe vet is het om met een 4x4 + daktent wild te kamperen in Costa Rica, wij hebben het gedaan! In Costa Rica is het namelijk toegestaan om wild te kamperen en dat gaf ons in ieder geval het ultieme vrijheidsgevoel. In de avond wanneer het donker werd klapte wij ons tentje uit boven op de auto, bekeken we de zonsondergang en werden we in de ochtend wakker met de zee op de achtergrond. Een geweldige ervaring! In deze blog neem ik jullie mee in mijn avontuur. 

Hoe gaat het in zijn werk?

Voor onze reis door Costa Rica hebben wij Nomad America  benaderd om een auto te huren bij hun. Wij wilde namelijk eerst een deel van de reis  door Costa Rica met het openbaar vervoer doen en de West kust met de 4x4 + daktent bekijken. Ons plan was om +/- 7 dagen de auto te huren en te overnachten in de daktent. Toen wij, na 2 weken te hebben rondgereisd door Costa Rica (zie ook de blog; Reisroute Costa Rica; Mijn route van 3 weken), de Suzuki Jimny ophaalde kon ons echte avontuur beginnen! Eén van de werknemers van Nomad America laat je de auto zien en alles wat er in de auto zit. Hij/zij legt ook goed uit hoe de auto werkt en hoe je de daktent opzet. Na deze uitleg waren we ready to go!

Welke auto raad jij ons aan?

Dit ligt er geheel aan met hoeveel mensen je reist en hoeveel ruimte je nodig hebt voor je spullen. Nomad America heeft verschillende auto's van verschillende formaten.  Wij hebben gekozen voor de Suzuki Jimny omdat wij met zijn tweeën waren en eigenlijk niet veel ruimte nodig hadden voor onze spullen. Echter hebben wij ook niet super veel ervaring met in het buitenland auto rijden dus een 'kleine' auto voelde voor ons wat veiliger aan. Ik heb gelezen in andere reisblogs dat zij een grotere auto gekozen hadden en dat dit ook erg goed beviel. Probeer in te schatten wat voor jou/jullie fijn is en wat jij/jullie denken nodig te hebben. 

Wat krijg je er allemaal bij?

Op de website van Nomad America staat per auto wat je er bij krijgt. Zoals ik hierboven beschrijf hadden wij de Suzuki Jimny gehuurd. Hier kregen wij verschillende dingen bij zoals bijvoorbeeld; een douche (lees; een slang + douchekop welke je kan aansluiten aan de zijkant van de waterbuis), slaapmatjes, twee kussens, een gaspitje zodat we konden koken, bestek en nog veel meer handige dingen. Wij hebben tijdens deze 7 dagen niks gemist!

 

Tip: Met de hoeveelheid water vanuit de waterbuis kun je lastig een gehele douche nemen. Wij hebben twee keer gedoucht bij openbare douches en gebruikte het water vanuit de waterbuis om bijvoorbeeld onszelf snel op te frissen. 

Wat was jullie route en waar hebben jullie overnacht?

Onze route ging langs de West kust van Costa Rica. Wij wilde namelijk overnachten op de stranden en daar leek deze route mooi op aan te sluiten. Wij hebben overnacht op drie verschillende kampeerplekken namelijk; Playa Bejuco, Playa Dominical en Playa Ventanas. 

 

Playa Bejuco was onze eerste stop om te overnachten waarna wij door zijn gereden naar Manuel Antonio. Playa Bejuco vonden wij een mooie stop omdat het erg rustig tussen de palmbomen ligt. Toen wij daar aankwamen waren wij de enigste en dat gaf ons een erg rustgevend gevoel. 

Nadat wij een bezoek gebracht hadden aan het Manuel Antonio national park zijn wij doorgereden naar onze tweede stop; Playa Dominical. Dit was een erg fijne stop omdat je verschillende leuke restaurantjes aan de zijkant van de weg gevestigd hebt zitten waar je heerlijk kunt eten. Niet zo afgelegen als de eerste en laatste overnachtingsplek maar voor ons toch een fijne plek om te staan. De golven op deze plek zijn ook best hoog waardoor je verschillende mensen ziet surfen, erg leuk!

Onze derde en laatste overnachtingsplek was; Playa Ventanas. Een heerlijk rustig plekje om te overnachten. Wij zijn helemaal naar achteren gereden waardoor we uitzicht hadden op een breed strand. 'S avonds hebben wij heerlijk over het strand gewandeld en de zonsondergang bekeken. Al met al, een prachtige plek om te staan en een mooie uitvalsbasis als je Uvita wilt bezoeken. 

Is het veilig om wild te kamperen in Costa Rica?

Wij hebben ons geen één keer onveilig gevoeld. Als ik alle reisverhalen mag geloven is Costa Rica een best veilige plek om rond te reizen, gebruik echter wel je gezonde verstand! Maar dit moet jullie waarschijnlijk niet gek in de oren horen. Wij hebben zelfs één keer Politie zien rondrijden rondom de overnachtingsplek. Ik las op internet dat de Politie dit vaker doet om de veiligheid te waarborgen. 

Een aanrader of toch niet?

Wij vonden dit zeker een mooie en bijzondere optie om Costa Rica te bekijken. Weet je van jezelf dat je niet zo'n kampeerder bent dan kun je ook gewoon een 'normale' auto huren. Wij hebben een deel van Costa Rica gereisd met het openbaar vervoer en dat was soms wel wat lastig door de lange wachttijden van bijvoorbeeld de bussen.