Reisroute Indonesië: Mijn route door Java, Bali en Nusa Penida

Voor mijn eerste echte backpackreis ben ik samen met mijn tante afgereisd naar Indonesië. Wij hebben in 3 weken de eilanden Java, Bali en Nusa Penida bezocht, wat waren deze eilanden prachtig. Elk eiland zo verschillend. Zo vond ik Java en Nusa Penida nog heel puur qua toerisme en de rijstvelden op Bali weer waanzinnig mooi. In ieder geval, ik heb 3,5 weken lang mogen genieten van deze bestemmingen. In deze blog wil ik jullie een inkijk geven in wat ik heb mogen bewonderen, have fun! 

Dag 1 - 3 : Bogor, Java

Wij vlogen vanuit Nederland op Jakarta. Bij aankomst op Jakarta hebben wij gelijk een voordelige bus ticket gescoord naar het stadje Bogor, niet ver bij Jakarta vandaan. Dit hebben wij gedaan omdat wij niet erg veel tijd hadden en er zoveel te zien is in Java. In Bogor hebben wij de Botanische tuinen bezocht, genaamd Kebun Raya Bogor. Bogor is een leuke tussenstop om de drukte van Jakarta te ontvluchten. Wij hadden alles binnen één dag bekeken en zijn hierna doorgereisd naar onze volgende stop. 

Dag 4 - 6 : Bandung, Java

Bandung was voor ons echt één van de leukste steden die we bezocht hebben op Java. In de omgeving van Bandung is namelijk erg veel te doen en te zien. Zo hebben wij een kijkje genomen bij lokale boeren die rijst aan het maken waren (ook hebben wij uitleg gekregen over hoe de productie van rijst in zijn werk gaat, heel interessant!), bij Kawah Putih (een slapend vulkaan meer), de theeplantages en één van de hotsprings van de omgeving. Al met al, erg veel te zien.. neem dus absoluut de tijd om Bandung te bezoeken. 

 

Tip: Wij zijn met een privé gids op pad geweest, tevens was hij ook onze chauffeur. Ik kan dit jullie echt aanraden want wij kregen veel informatie wat ik zonder gids nooit had kunnen weten!

Bekijk ook de volgende blog: Wat te doen in Bandung, Java: 4 highlights die je niet wilt missen!

Dag 7 - 10: Yogyakarta, Java

Per trein zijn wij afgereisd naar Yogyakarta. Deze stad staat bekend om de twee mooie tempels namelijk de Prambanan en de Borobudur. De eerste dag hebben wij de tempel Prambanan bekeken, hier hebben wij van twee Indonesische studenten een rondleiding gehad. De tweede dag zijn wij 's nachts uit ons bed gegaan om de zonsopgang bij de Borobudur mee te maken, wat een prachtig gezicht was dat! De laatste dag (helaas) zijn wij met de tuktuk door Yogyakarta gecrost want in de stad zelf is namelijk ook genoeg te zien!

 

Tip: De zonsopgang kijken bij de Borobudur kan ik jullie zeker aanraden. De zon zien opkomen op zo'n prachtige plek mag je absoluut niet missen bij je bezoek aan Yogyakarta. 

Dag 11 - 14 : Malang, Java

In Malang zijn wij 's nachts wederom ons bed uit geklommen om de zonsopgang te bekijken bij de Bromo vulkaan. Daar gingen we dan.. met een Jeep om 04:00 uur 's nachts naar een punt waar uitzicht hadden op de Bromo vulkaan. De zon zien opkomen boven de vulkaan was toch wel echt magisch. Na dat de zon op was gekomen reden we met onze jeep naar beneden waar we de Bromo vulkaan mochten beklimmen (lees; aardig wat traptreden lopen).  Als je boven op de kraterrand loopt kan je zo de krater inkijken, dat vond ik wel echt een bizar gezicht. De volgende dag hebben wij Malang bezocht en zijn wij naar de kleurrijke wijk Kampung Warna Warni gewandeld. 

 

Tip: Sla tijdens je bezoek aan Malang de wijk Kampung Warna Warni niet over! Deze wijk is namelijk van sloppenwijk opgeknapt toch een kleurrijke wijk. Daar heeft de wijk zijn naam ook aan te danken want Warna Warni betekend ook wel 'Kleurrijk dorp'. 

Dag 15 - 17 : Ubud, Bali

Onze eerste stop in Bali, namelijk Ubud! Het dorp van de prachtige rijstvelden... prachtig waren ze zeker. Na aankomst zijn wij Ubud gaan verkennen, het dorp heeft namelijk leuke lokale marktjes (voor als je nog inkopen wilt doen voor het thuisfront). Hierna zijn wij doorgelopen naar het Monkey Forest, waar de aapjes om je heen springen. De volgende en laatste dag in Ubud zijn wij naar de Rijstvelden gereden en de watertempel Tirta Empul! 

 

Tip: Als je de rijstvelden wilt bezoeken, sta dan vroeg op en kom daar in de vroege ochtend aan. Hiermee voorkom je dat je samen met nog vele andere de rijstvelden aan het bekijken bent. Wij kwamen erg vroeg aan en waren er bijna als eerste!

Bekijk ook de volgende blog: Ubud: Wat te doen in het leukste dorpje van Bali?

Dag 18 - 19: Sanoer, Bali

Sanoer, een stadje aan de kust van Bali, was voor ons een tussenstop omdat wij vanaf hier de boot wilde gaan pakken naar het eiland Nusa Penida. Helaas door de weersomstandigheden vaarden de boten niet dus moesten wij een dag extra in Sanoer blijven. Deze dag zijn wij heerlijk naar de SPA geweest want Sanoer is op zich geen bijzondere stad. De volgende ochtend zijn wij vroeg poolshoogte gaan nemen bij de tentjes waarvan uit de boottochten georganiseerd werden. Hier kregen wij te horen dat de boten gelukkig deze dag wel vaarde! 

 

Tip: Wij waren in de maand Augustus op Bali, in deze maand kan de zee nogal 'wild' zijn. Check bij aankomst altijd of de boten wel/niet gaan en plan wat extra dagen in, in je reisschema. Dit omdat de kans dus bestaat dat je een dag (of meerdere) moet wachten tot dat de boten gaan varen. 

Dag 20 - 23: Nusa Penida

Nusa Penida, wat een geweldig eiland! Zoals ik al beschreef... het is nog heel puur zonder al te veel toerisme en dat maakte het voor mij erg bijzonder. Wij hebben voor de dagen dat wij verbleven in Nusa Penida een scooter gehuurd bij ons huisje en zijn hiermee ook Nusa Penida gaan verkennen. Je hebt op Nusa Penida veel verschillende punten waar je absoluut een kijkje moet nemen, hier hebben wij dan ook een dag voor uitgetrokken. De volgende dag gingen wij snorkelen en hebben zelf dolfijnen en manta's gezien!

 

Tip: Als je de highlights van Nusa Penida wilt bekijken is het echt een must om een scooter te huren. Let wel heel goed op waar je rijd en rijd niet te hard.. de wegen zijn namelijk verschrikkelijk slecht door de vele hoeveelheid gaten in het wegdek. 

Dag 24 - 26: Uluwatu, Bali

Onze laatste bestemming was het surfersdorpje Uluwatu. Mijn tante was jarig dus wij hebben haar verjaardag gevierd bij de beachclub Single Fin, een echte aanrader want je hebt een mooi uitzicht over het strand. Ga hier heerlijk een drankje doen met zonsondergang en geniet van de surfers. Als laatste hebben wij de Kecak dans gezien bij de Uluwatu tempel. 

 

Tip: Wat je niet mag missen is de Kecak dans, dit is een traditioneel Balinese dans met toneel. Ik vond het erg interessant en bijzonder om te zien!